Wat betekent ‘de oriëntatie’ van zonnepanelen en welke is dan het best?

De oriëntatie van de zonnepanelen betekent: naar welke kant staan de zonnepanelen gericht, en onder welke hoek zijn ze geplaatst? Immers, is het belangrijk om de zonnepanelen zo veel mogelijk zonnestralen op te laten vangen om zo veel mogelijk stroom op te wekken.  

Op het noordelijk halfrond zien we de zon via het zuiden draaien en als hij in het zuiden staat is hij het felst. Daarom staan zonnepanelen in Nederland naar het zuiden gericht, maar bijvoorbeeld in Australië (op het zuidelijk halfrond) naar het noorden. De zon komt niet altijd even hoog, en dus moeten de zonnepanelen onder zo’n hoek worden geplaatst dat ze gemiddeld genomen zo veel mogelijk zon opvangen. In Nederland is dat ongeveer 30°. Daarom staan de panelen dus altijd schuin! 

Soms liggen panelen ook als ‘dakjes’ tegen elkaar aan, in een zogenoemde oost-west opstelling. De panelen wijzen dan naar het oosten en naar het westen en wekken dus vooral in de ochtend en avond stroom op. Dit kan handig zijn omdat de panelen minder hoog opgestapeld hoeven te worden of omdat je er net wat meer kan neerleggen. Dit gebeurd met name op daken. ). De opbrengst per zonnepaneel is wel wat lager in deze opstelling.